Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?
Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi)
Kalp ritim bozukluğu, kalbin düzenli kasılma hızını ve elektriksel iletim modelini kesintiye uğratan durumlardır. Bu koşullar topluca aritmiler olarak adlandırılır. Hastalıklar kökenlerine, nasıl yayıldıklarına ve ilişkili sendromlara göre sıralanır.
Kalp kasları sinir sinyalleri tarafından uygun şekilde uyarılmazsa aritmiler kendini gösterecektir. Kalbin elektriksel aktivitesindeki değişiklikler, taşikardi (hızlı kalp atışı olarak da bilinir), bradikardi (yavaş kalp atışı olarak da bilinir), erken atımlar veya mantıksız fibrilasyon gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
Kalbin normal ritmindeki bir bozulma, hemen hemen herkesi etkileyebilecek yaygın bir tıbbi durumdur. Bu süre zarfında, birçok insan kalplerinin çarptığını veya attığını hissettiğini bildirir. Bununla birlikte, aritmi yaygın, risksiz bir durum olmasına rağmen, belirli aritmiler son derece tehlikeli olabileceğinden dikkatli bir şekilde ilerlemek önemlidir.
Kalp ritim bozukluğu şiddetli hale geldiğinde, beyin ve akciğerler de dahil olmak üzere organları etkileyerek çeşitli vücut bölgelerine kan akışını bozabilirler. Bu, aritmiler hafif hale geldiğinde de olabilir. Bu nedenle kardiyak aritmiler nedeniyle acil müdahale yapmanız gerekiyorsa uyanık olmanız önerilir.
Kalp Ritim Bozukluğu Çeşitleri Nedir?
Aritmiler, tıp alanında kalbin ritminde ki anormallikleri belirtmek için kullanılan terimdir. Kalp atışı için normal sayılması gereken tek ritim sinüs ritmidir. Kalbin üst ve alt odacıklarının birleştiği yerde bulunan sinoatriyal düğümde elektriksel uyarılar üretilir.
Oradan, daha aşağıda bulunan atriyoventriküler düğüme giderler. Sinir uyarıları işlenecek duyu demetine gittiğinde, sağ ve sol taraflara ayrılarak kalp kasını uyarır ve kalbin kan pompalamasına neden olur. Kardiyovasküler sistemin aritmileri, iletim yolu boyunca herhangi bir yerde meydana gelen anormalliklerden kaynaklanır. Kalbin düzenli atışında çeşitli olası rahatsızlık belirtileri vardır:
- Taşikardi
En yaygın ritim sorunlarından biri, dakikada 100 atıştan daha yüksek bir kalp atış hızı ile karakterize edilen taşikardi olarak adlandırılır. Kalp çok hızlı atıyorsa, çarpıntı yaygın bir semptomdur. Diğer göstergeler arasında düşük tansiyon, bayılma veya nefes almada zorluk bulunur.
Ancak yine çarpıntı, kalbin çok hızlı attığını gösterir. Taşikardisi olan hastalar sıklıkla çarpıntı yaşarlar, ancak durumun kaynağını teşhis etmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve elektrokardiyografi (EKG) gibi tanı yöntemleri kullanılır.
- Ventriküler Taşikardi
Ventriküller, kalbin ana pompalama odalarıdır. Kanın vücudun tüm doku ve organlarına pompalanmasını sağlarlar. Ventriküler taşikardi olarak bilinen bir durum, kalbin ventriküllerinin anormal derecede yüksek bir hızda atmasıdır.
Sağlıklı bir yetişkin kalp atış hızı dakikada altmış ila yüz atış arasında değişir. Buna karşılık, ventriküler taşikardi, kalbin dakikada 200 ila 250 kez arasında değişen bir hızda atmasına neden olur. Kalp anormal derecede hızlı atarsa, ventriküllere yeterli kan gönderilmez ve bu da kişinin genel sağlığını yıkıcı bir şekilde etkiler.
- Supraventriküler Taşikardi
Çocuklarda en sık görülen taşikardi türlerinden birine supraventriküler taşikardi denir. Spesifik olarak, yenidoğanların sinirlilik, bitkinlik ve bu durum için tipik olan emme isteksizliği gibi semptomları sergileme olasılığı daha yüksektir.
Göğüs ağrısı ve çarpıntı yaygınlığına rağmen, çocukların bayılması yaygın değildir. Çocuklarda, supraventriküler taşikardi sıklıkla çarpıntı gibi başka anormallikler olmaksızın ortalama kalp hızına sahip olarak kendini gösterir. Bir çocuğun supraventriküler taşikardisi olduğu belirlenirse, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
- Sinüs Taşikardisi
Sinüs taşikardisi, yorucu egzersiz sırasında, travma geçirdikten sonra, aşırı stres altında veya başka herhangi bir nedenle kalp atış hızının dakikada 100 atım veya daha fazla artması durumunda ortaya çıkabilen bir taşikardi türüdür.
Sinüs taşikardisi, ailesinde taşikardi öyküsü olan kişilerde de ortaya çıkabilir. Egzersize bağlı sinüs taşikardisinin genellikle tamamen güvenli olduğuna inanılsa da, her ihtimale karşı kontrol etmek önemlidir.
Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri nelerdir?
Aritminin en sık görülen semptomu “kalp çarpıntısı” olarak tanımlanan bir histir. Ek olarak, en yaygın semptomlar kalpte “teklemeler”, düzensiz kalp atışları, senkop, baş dönmesi, baygınlık, göğüste rahatsızlık, basınç veya ağrı ve yorgunluktur.
Diğer semptomlar arasında göğüste rahatsızlık, endişe veya ağrı (geçici bilinç kaybı-bayılma) bulunur. Bu belirti veya semptomlardan herhangi biri kendini gösterirse, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almak önemlidir. En faydalı tedaviyi seçmenin yolunu açan kardiyak elektrot yardımıyla aritminin kesin türü hakkında doğru bir teşhis yapılabilir.
Ancak hasta kalp çarpıntısı yaşarken EKG çekilemezse, hastanın zaman içindeki kalp atış hızını belirlemek için “Holter” ritim analizi yapılabilir. Yukarıda açıklanan yöntemlere ek olarak bir “transtelefonik holter” ve implante edilmiş kayıt cihazları kullanılarak da bir aritmi teşhisi yapılabilir.
Kalp pilleri, iletim sisteminde bir bloğun neden olabileceği uzamış kalp hızlarıyla karakterize aritmileri tedavi eder. “Radyofrekans ablasyonu”, spontan kalp hızlanması ile karakterize edilen aritmileri tedavi eder.
Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Nabız, hızlı, düzensiz kalp atışlarının hoş olmayan hissidir. Çarpıntı, kalp ritmi sorununun yaygın bir işaretidir, ancak yüksek tansiyon, endişe, stres, korku veya çok fazla alkol veya kahve gibi başka nedenlerle de ortaya çıkabilir.
Çarpıntı, anormal derecede hızlı bir kalp atış hızı, güçlü kalp atışları veya tekleme nedeniyle düzensiz kalp atışları olarak kendini gösterir. Bir kişinin titreşimlerinin temel nedeni onlara özgü olabilir. Hızlı kalp atışları nedeniyle çarpıntısı olan bir kişinin nabzı düzenli ve sağlıklıdır.
Ancak, kişi durumdan memnun olmayabilir. Anksiyete ve hipertansiyondan muzdarip olanlar bunun özellikle doğru olduğunu göreceklerdir. Çarpıntı sadece kalp hastalığına değil, çeşitli sağlık sorunlarına da işaret edebilir.
Birkaç faktör çarpıntıya neden olabilir, ancak bunlar yüksek tansiyon, stres, kaygı, korku ve aşırı kahve veya alkol kullanımı ile sınırlı değildir. Ayrıca kansızlık (anemi), hamilelik ve aşırı aktif tiroid bezinden kaynaklanan rahatsızlıklar da çarpıntıyı tetikleyebilir.
Çarpıntılarınız kalp hastalığından kaynaklanmıyorsa, onları tetikleyen durumun düzeltilmesi gerekir. Anemi veya tiroid hastalığı bu sorunun iki olası nedenidir. Bu sorunun tedavisi de hastalığın veya ıstırabın doğasına göre farklılık gösterir.
Anksiyete ve anksiyete bozuklukları kalp çarpıntısına neden olabilir ve beta blokerler bazen bu semptomları hafifletmek için birinci basamak tedavi olarak kullanılır. Ancak çarpıntıların sıklıkla günlük yaşama müdahale ettiği durumlarda profesyonel bir doktor soruna bakmalıdır.
Akut rahatsızlık durumunda tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamak için erken teşhis son derece önemlidir.
Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi
Şiddetli semptomlarla sonuçlanan kalp ritim bozukluğu için tedavi aramak gerekir. Yapay kalp pilleri, alışılmadık derecede yavaş kalp atış hızları için standart bir tedavidir. Köprücük kemiğinin hemen altına yerleştirilen bu küçük kalp pilleri, telleri kullanarak kalp atışlarını kontrol ediyor.
Anormal derecede hızlı bir kalp atış hızını tedavi etmek için vagal yöntemler, ilaç ve hatta kardiyoversiyon kullanılabilir. Örneğin bazı aritmiler, bazen vagal hareketler olarak adlandırılan ıkınma gibi stratejiler uygulanarak veya yüze soğuk su çarpılarak durdurulabilir.
Ek olarak, tıp uzmanları, hızlı atımlarla karakterize edilen aritmi türlerini tedavi etmek için zaman zaman antiaritmik ilaçlar kullanırlar. Örneğin, atriyal fibrilasyon teşhisi konan hastalarda, antiaritmik ilaçlarla birlikte kan sulandırıcıların kullanılması, hastanın kan pıhtısı geliştirme şansını azaltmada faydalıdır.
Kardiyoversiyon, bir dizi farklı aritmiyi tedavi etmek için kullanılabilen bir prosedürdür. Birincil amacı normal kalp ritmini yeniden sağlamaktır. Bir hastada kardiyoversiyon gerçekleştirmek için, pedleri veya pedleri olan bir cihaz, hastanın kalbi cihazın ortasına gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
Daha sonra hastanın kalp atışlarıyla senkronize olarak bir elektrik akımı iletilmelidir. Kalbin elektriksel aktivitesini yeniden yapılandırarak, bu akımın uygulanmasının birincil amacı, normal bir kalp ritminin yeniden sağlanmasıdır.
Bazen basitçe aritmiler olarak bilinen kalp aritmileri hem yaygın hem de son derece ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz, mümkün olan en kısa sürede bir hastane veya başka bir sağlık kuruluşundaki eğitimli profesyonellerden tıbbi yardım almanız gerekir.